Regelmatige controle en onderhoud aan je woning houdt veel meer in dan men denkt

Beveiliging voor particulieren en bedrijven

Iedereen die een woning heeft weet hoe belangrijk het is om dagelijkse controles uit te voeren. Een grote renovatie komt zeker, maar elke maand of kwartaal zijn er enkele dingen die een servicebeurt nodig hebben of een regelmatige controle vereisen. Een veilig thuisgevoel wilt iedereen hebben. Je wilt toch dat je woning heel lang in goede staat blijft en er geen inbraak plaats vindt. Wat je moet je eigenlijk in jouw woning regelmatig laten controleren of onderhouden?

  1. Controleer de rookmelder

Alle detectoren hebben een testknop. Als het alarm afgaat, is het goed. Als dit niet het geval is, moet je de batterijen onmiddellijk vervangen en opnieuw testen. Als het nog steeds niet klinkt, is er mogelijk gewoon corrosie op de accupool en worden er geen nieuwe batterijen gedetecteerd. Maak het schoon en probeer het opnieuw. Als het nog steeds niet werkt, heb je waarschijnlijk een nieuwe detector nodig.

  1. Controleer alle sloten

Controleer de sloten in het huis en geef ze regelmatig een servicebeurt. Je kunt smeermiddelen gebruiken. Wanneer je merkt dat sloten kapot zijn of zwak zijn wordt het tijd voor een vervanging vande sloten. Sloten spelen een belangrijk rol bij het beveiligen van het jouw huis en wordt vaak vergeten tijdens een onderhoud. Controleer de sloten aan deuren en ramen en let op de vreemde geluiden die de sloten maken.

  1. Controleer de kranen en leidingen

De kranen en toiletten moeten regelmatig gecontroleerd worden op lekkages en verstoppingen, weet je hoe goed het je uitkomt wanneer je lekkages in de leidingen tijdig hebt kunnen ontdekken. Kranen in gastkamer moet je maandelijks controleren op druppels. De leidingen kun je elk kwartaal laten controleren. Controleer onder spoelbakken of er geen tekenen van lekken zijn. Kijk ook omhoog naar de plafonds voor watervlekken – een teken van een lek in de muur. Controleer de flapper in de tank van het toilet om er zeker van te zijn dat deze niet versleten is. Repareer wat je zelf kunt; bel een loodgieter voor waar je hulp bij nodig hebt.

  1. Het dak inspecteren

Tenzij je een expert bent op het gebied van dakpannen, wil je iemand laten komen kijken naar de staat van jouw dak. Je moet proberen dit te doen om de vijf jaar of zo, omdat je misschien niet weet wanneer er iets is misgegaan en platen moeten worden vervangen. Proactief zijn in dit opzicht zorgt ervoor dat jij en jouw gezin letterlijk een dak boven het hoofd hebben.

Waarom moet je het huis regelmatig controleren?

Hierboven zijn er slechts een paar onderdelen genoemd. Maar de lijst is langer. Probeer ook de elektriciteitsinstallatie te controleren. Als je jouw huis regelmatig onderhoudt, zul je het zo veel beter leren kennen en je zult je natuurlijk veiliger voelen en er met plezier in wonen. Weetje hoeveel je bespaart op onnodige kosten, wanneer je regelmatige controles en onderhoudsbeurten geeft aan jou woning? Als je regelmatig controles en onderhoudswerkzaamheden in jouw huis plant, kun je het zelf plannen, wanneer je tijd hebt en het geld. Zodra er echter iets misgaat, moet je dringend opzoek gaan naar een loodgieter of een slotenmaker. Misschien moet je dan vrij nemen van het werk en extra geld uitgeven. Controleer dus regelmatig jouw huis.